DE BILT - Het KNMI heeft heeft de waarschuwingen voor zware windstoten en veel neerslag donderdagmorgen uitgebreid naar het midden, zuiden en delen van het oosten van het land.

Daar geldt nu, evenals voor de kustprovincies, de code geel.

Voor de kustprovincies gold die code sinds woensdagavond. In de gebieden met code geel kan 25 tot 50 mm regen of meer vallen. Daarbij kunnen windstoten tot 90 kilometer per uur voorkomen. Langs de kust en op zee kan windkracht 8 voorkomen.

Het verkeer heeft tot nu toe niet veel hinder van het herfstachtige weer, meldt de ANWB. Er staan nergens lange files.

Problemen

In de regio Rotterdam waaiden donderdagochtend meerdere bomen om. Sommige van deze bomen kwamen op de weg terecht, met alle overlast van dien.

Het kustwachtcentrum meldt dat een schip een alarmmelding heeft gedaan. Er wordt geprobeerd contact te maken met de schipper, maar dat is nog niet gelukt. Onduidelijk is of het vaartuig zich op het IJsselmeer, de Waddenzee of de Noordzee bevindt.

De regen houdt donderdag de hele dag aan. Pas 's nachts wordt het vanuit het westen van het land iets droger. Vrijdag zijn er enige opklaringen, maar in het weekeinde is het weer nat, met middagtemperaturen rond de veertien graden.

Schiphol

Reizigers die vliegen van of naar luchthaven Schiphol moeten rekening houden met vertragingen of zelfs annuleringen. Door de harde zuidwestelijke wind kunnen er minder vliegtuigen landen en vertrekken dan normaal.

Tot het middaguur waren tientallen uitgaande vluchten vertraagd. De meeste een half uur tot een uur, maar er waren ook enkele uitschieters tot 1,5 uur. Ook veel inkomende vluchten lopen vertraging op.

Verder waren er elf uitgaande vluchten geannuleerd. Die zouden naar Europese bestemmingen gaan.

Lees de laatste twitterberichten over dit onderwerp op NUlive

Bekijk de actuele weersvoorspelling

Bekijk lezersfoto's van het slechte weer op NUfoto