RIJSWIJK - De Nederlandse krijgsmacht heeft uitstekend getrainde special forces, maar zet ze weinig in voor gespecialiseerde opdrachten.

De speciale eenheden zijn veel vaker in het buitenland in te zetten om de veiligheid van Nederland te vergroten. Dat stelt onderzoeker Michiel de Weger donderdag in Trouw.

De Weger, onderzoeker en docent van de Nederlandse Defensie Academie, komt tot zijn conclusies na het bestuderen van het optreden van de Nederlandse speciale eenheden tijdens de laatste 20 jaar.

Hij pleit ervoor om speciale eenheden in te zetten bij het opsporen en bestrijden van terreurnetwerken, de handel in kernwapens en drugs, en bij het opsporen van oorlogsmisdadigers.

Niet reageren

Het ministerie van Defensie wil niet reageren op de conclusies van De Weger. Een woordvoerder van het departement stelt dat het ''ongepast'' zou zijn commentaar te geven, omdat een wetenschapper zijn werk moet kunnen doen ''in alle academische vrijheid''.

Ook wees hij erop dat De Weger zijn onderzoek nog niet heeft gepubliceerd. De woordvoerder kon in zijn algemeenheid wel zeggen dat publicaties van de Nederlandse Defensie Academie worden gebruikt bij het ''optimaliseren van de krijgsmacht''.