HILVERSUM - Het proces tegen Geert Wilders heeft het vertrouwen in de rechterlijke macht goedgedaan. 

Op 23 juni, vlak voordat de rechtbank in Amsterdam uitspraak deed in de strafzaak tegen de PVV-leider, zei 57 procent van alle Nederlanders veel vertrouwen in de magistratuur te hebben. Na de vrijspraak van Wilders klom dit cijfer naar 62 procent.

Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en TNS NIPO. Het programma Nieuwsuur maakt hiervan woensdagavond melding.

Onder PVV-stemmers nam het vertrouwen nog sterker toe: van 34 naar 43 procent.

Wraking

De onderzoekers hebben ook het vertrouwen gemeten rond de veelbesproken wraking van de rechtbank, in oktober vorig jaar.

Toen steeg het percentage van 53 naar 56. Gedurende het hele proces tegen Wilders, die terechtstond voor onder meer het zaaien van haat en beledigen van moslims, nam het aantal mensen dat zei vertrouwen te hebben in rechters toe van 53 naar 62 procent.

De onderzoekers zijn verrast door de uitkomsten. ''We hadden hier geen rekening mee gehouden'', aldus onderzoeker Joost van Spanje tegen Nieuwsuur.

''We dachten dat we negatieve resultaten zouden krijgen.'' Die verwachting was gebaseerd op de in de ogen van de onderzoekers relatief negatieve mediaverslaggeving over het proces. Deze is klaarblijkelijk niet van invloed geweest op de publieke opinie.