AMSTERDAM - De 32-jarige man bij wie begin deze maand een vermist 17-jarig zwakbegaafd meisje uit Hardinxveld-Giessendam werd teruggevonden komt op vrije voeten. 

Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Dordrecht besloten. Het Openbaar Ministerie in Dordrecht verdenkt hem niet langer van misbruik van het kind.

De man wordt nu alleen nog beschuldigd van het onttrekken aan het ouderlijk gezag van het meisje. Het meisje was vermist en werd vrijdagnacht 1 juli bij de man thuis gevonden nadat eerder een Amber Alert was uitgegaan om landelijk aandacht te vragen voor de vermissing.

Het slachtoffer verdween donderdag 30 juni aan het einde van de dag. Ze had op haar stageplek aangekondigd dat ze bij een vriend ging logeren. De man heeft volgens de vader van het meisje via Hyves contact met zijn dochter gelegd. Ze werd teruggevonden bij de man na onderzoek van haar computer.

Ouderlijk gezag

Aanvankelijk werd de man ook alleen aangehouden op verdenking van het onttrekken aan het ouderlijk gezag van de 17-jarige. Vorige week dinsdag breidde het OM de verdenking echter uit naar misbruik.

Het meisje en haar ouders willen echter geen aangifte van misbruik doen. De officier van justitie vindt in dit geval het belang van het meisje zwaarder wegen dat het algemeen belang en heeft daarom besloten de aanklacht te laten vervallen.

Daarbij is er volgens het OM onvoldoende bewijs dat de man wist dat het kind door haar verstandelijke beperking niet goed in staat was om aan te geven wat zij wilde.