HAARLEM - Ambtenaren van Noord-Holland hebben zich bij twee grote bouwprojecten in de provincie niet schuldig gemaakt aan corruptie.

Dat heeft het bureau IRS geconcludeerd na een onderzoek, zo heeft de provincie woensdag bekendgemaakt.

Aanleiding voor het rapport van IRS was het onderzoek dat de rijksrecherche ruim een jaar geleden is begonnen naar de van corruptie verdachte oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers.

Het onderzoek van IRS was met opzet niet op Hooijmaijers gericht, zo stelt het onderzoeksbureau.

IRS heeft zich met name gericht op de ontwikkeling van het Wieringerrandmeer en de Bloemendalerpolder. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat ambtenaren van Noord-Holland bij die projecten onrechtmatig hebben gehandeld.

Integriteit

De onderzoekers vinden wel dat het integriteitsbeleid van de provincie heeft gefaald. Ambtenaren voelden zich nauwelijks vrij om eventuele misstanden te melden. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen dat verbeteren.

Het onderzoek van IRS staat los van de operatie Schoon Schip, die de Noord-Hollandse commissaris Johan Remkes eerder deze week aankondigde.

Naar aanleiding van de gang van zaken rond de ontwikkeling van het bedrijventerrein Distriport in Koggenland, waarbij Hooijmaijers geheime afspraken maakte met de projectontwikkelaars, worden alle projecten waarbij de gedeputeerde tussen 2005 en 2009 betrokken was, nog eens nauwkeurig tegen het licht gehouden.

Spoeddebat

Het is onduidelijk of het bouwplan Leeker Woonland in Wognum een plaats op die lijst krijgt. De Volkskrant meldde woensdag dat Hooijmaijers zonder medeweten van de provincie 1 miljoen euro overheidsgeld voor dit project regelde.

Maar volgens een provinciewoordvoerder valt nog maar te bezien hoe actief zijn rol was. ''Misschien heeft hij alleen partijen met elkaar in contact gebracht."

Het project is nooit in uitvoering gegaan. Ook was er geen directe financiële betrokkenheid van de provincie. Drie oppositiepartijen willen niettemin dat de Staten terugkeren van reces voor een spoeddebat.