DEN HAAG - De gemeente Tilburg heeft pastoor Harm Schilder in 2009 terecht een dwangsom opgelegd, omdat hij de klok van de Margarita Mariakerk liet luiden voor de mis in de vroege ochtend.

Een redelijke uitleg van de vrijheid van godsdienst in de grondwet impliceert niet dat de kerkklok met elk geluidsvolume of met elke duur geluid kan worden, oordeelde de Raad van State woensdag.

De pastoor wil de kerkklok op elke werkdag om 7.15 uur luiden.

Naar aanleiding van klachten van omwonenden heeft de gemeenteraad in de Algemene Plaatselijke Verordening vastgelegd dat het volume van de klok tot 7.30 uur een bepaald geluidniveau niet mag overschrijden.

Vrijheid van godsdienst

De manier waarop de Tilburgse gemeenteraad de duur en het niveau van het klokgelui heeft gereguleerd, beperkt niet de vrijheid van godsdienst, aldus de hoogste bestuursrechter.

Zoals de rechtbank in Breda eerder oordeelde is het belijden van een godsdienst niet onmogelijk gemaakt, omdat gelovigen, weliswaar gedempt, toch vóór 7.30 uur uitgenodigd kunnen worden voor de mis.

'Onbegrijpelijk'

Schilder noemde de uitspraak woensdag ''onbegrijpelijk'' en ''zorgelijk'', omdat de landelijke bescherming door de gemeente is doorbroken, terwijl er geen sprake is van excessieve overlast. De pastoor wil de Nederlandse bisschoppen vragen de zaak voor te leggen aan het Europese hof.

De pastoor luidt de kerkklok nu elke werkdag om 7.30 uur en de mis begint vijf minuten later, zei hij.

De gemeente Tilburg is blij dat er na een jarenlange juridische strijd duidelijkheid is voor de bewoners én de pastoor, aldus een woordvoerder.