AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft veel fouten gemaakt in de zaak tegen PVV-leider Geert Wilders.

"Vrijspreken voor sommige uitspraken was moeilijker dan veroordelen", zegt de onlangs bij het gerechtshof opgestapte raadsheer Tom Schalken woensdag in een interview in De Pers.

Daarin wordt zijn nieuwe boek, Het Eetcomplot, besproken.

Symbool

Schalken haalt De Groene Amsterdammer aan, waarin stond dat de rechtbank 'wel erg haar best' heeft gedaan om vrij te spreken.

De rechtbank maakt volgens hem een 'gekunsteld' onderscheid tussen het beledigen van een symbool van een religie en het beledigen van gelovigen. Dat zouden mensen niet begrijpen.

De rechtbank zou zijn gebogen voor beeldvorming en er zou geen regie zijn gevoerd. "Er werd naar mijn mening over een uitzending van Nieuwsuur gevraagd. Die hoef ik helemaal niet te geven als getuige."

Rechters die rechter-commissaris zijn geweest, zouden schande spreken van wat er is gebeurd.

Belangrijke vraag

Een belangrijke vraag voor de rechterlijke macht is volgens Schalken hoeveel samenleving in de rechtszaal moet worden toegelaten. Volgens hem had de rechtbank de getuigen niet over het beruchte etentje moeten horen.

"Er lag al een rapport van de rijksrecherche, waarin stond dat er niets aan de hand was." Dat had de rechtbank volgens hem moeten uitleggen voor de camera's.

Etentje

Door het beruchte etentje bij journalist Bertus Hendriks werd de rechtbank in het proces vervangen. Schalken zou daar arabist Hans Jansen hebben geprobeerd te beïnvloeden.

Schalken zegt dat hij pas die avond hoorde dat Jansen al over drie dagen zou worden gehoord. "Toen dacht ik: nee, hier moet ik echt… Maar wat moet je doen, moet je weglopen?"

In zijn boek noemt hij Jansen onder meer een 'pathologische griezel'. Hij zou de oorzaak zijn geweest van alle ellende. Moszkowicz zou een 'in de media getrainde showadvocaat' zijn die poppenkasten opvoert. "Ik kan veel ergere dingen zeggen", stelt hij in het interview.

Primeurtje

Zo zou hij een primeurtje kunnen geven waarmee Moszkowicz 'volledig onderuitgaat'. "Maar ik wil me niet verlagen tot dat niveau." Ook zegt hij eigenlijk niet veel kritiek op Moszkowicz te hebben. Het verweer dat hij voerde zou hij 'op zich' volkomen juist hebben gedaan.

Elf dagen geleden kondigde Schalken in NRC handelsblad aan op te stappen vanwege de ophef over zijn rol in de zaak. Hij stelde dat de rechtbank hem 'schandalig' had behandeld.

Volg de tweets over Schalken in het proces-Wilders via NUlive