AMSTERDAM - Het Utrechtse PvdA-gemeenteraadslid Gadiza Bouazani heeft 24 uur in een Israëlische cel doorgebracht. Dat bevestigt fractiegenoot Sytse Koopmans maandagavond.

Volgens Koopmans is Bouazani, die onderweg was om vrijwilligerswerk te doen in Palestijns gebied, er 'in alle hectiek daar' tijdens een controle in Israël uitgepikt. Waar Bouazani op dit moment is weet Koopmans niet.

Of Bouazani werd aangezien voor een van de activisten van de Gazavloot, zoals andere media melden, weet de fractiegenoot niet.

Volgens RTV Utrecht werd het raadslid gearresteerd omdat ze een Arabische achternaam heeft en er in haar vliegtuig ook Palestijnse activisten zaten.

Tel Aviv

Ze zou samen met 22 vrouwen zijn opgepakt en in een zwaarbeveiligde politiebus naar een gevangenis in Tel Aviv zijn gebracht.

Vorige week keerde een Nederlandse delegatie die mee wilde varen met het hulpkonvooi naar de Gazastrook nog terug uit Corfu. Het lukte de twaalf Nederlanders niet de zee op te komen.

Vorig jaar ging een gelijksoortige hulpvloot op weg naar de Gazastrook. Negen Turkse activisten kwamen om het leven toen Israëlische commando's hun schip enterden.