AMSTERDAM - Tientallen leerlingen van de mbo-vestigingen van ROC ASA hebben extra toetsen moeten doen om hun diploma te behalen.

Dit nadat zich onvolkomenheden hadden voorgedaan bij de examinering van met name de vakken Nederlands en Engels.

Dat maakte de Amarantis Onderwijsgroep, waar de scholen onder vallen, maandag bekend.

Extra opdracht

De meeste problemen deden zich voor in Amsterdam. Daar voldeden de diploma's van 50 leerlingen van de opleiding zorg en welzijn en acht van motorvoertuigentechniek niet aan de gestelde eisen.

Ook op de vestigingen in Amersfoort en Utrecht moesten enkele scholieren een extra opdracht doen.

Exameneisen

Aanleiding is volgens Karin Verkerk, lid van het college van bestuur van Amarantis, met name de veranderingen in de exameneisen voor de betreffende vakken.

''Het verschilt van jaar tot jaar waaraan moet worden voldaan. Dat hebben we niet goed genoeg bewaakt'', aldus Verkerk. Inmiddels is alles rechtgezet en krijgen de scholieren gewoon hun diploma, verzekerde ze.

Onderzoek

De onderwijsgroep besloot tot een onderzoek toen in juni bij een aantal diploma's in Amersfoort registratiefouten werden geconstateerd door een technisch probleem.

Amarantis heeft naar aanleiding van de uitkomst hiervan besloten ook alle diploma's die al eerder in het afgelopen schooljaar werden uitgereikt te bekijken.

Onderwijsinspectie

Verkerk heeft dit gemeld bij de Onderwijsinspectie. De bevindingen hiervan verwacht ze in oktober. Om hoeveel exemplaren het precies gaat kon het bestuurslid niet zeggen.

Ze verzekerde dat het een beperkt aantal is, omdat de meeste scholieren in de zomer hun studie afronden.