ALPHEN AAN DEN RIJN - Het bloedbad dat Tristan van der Vlis aanrichtte in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn op 9 april, duurde slechts 3 minuten.

Nadat hij zes mensen had doodgeschoten en 16 verwond, pleegde hij zelfmoord. Hieronder een chronologisch overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

Tussen 11.33 uur en 11.45 uur: Van der Vlis vertrekt uit zijn ouderlijke woning in Alphen aan den Rijn. Hij vertrekt met zijn zwarte Mercedes.

Kort na 12.00 uur: Een getuige ziet Van der Vlis het parkeerterrein van winkelcentrum De Ridderhof oprijden. Hij arriveert met hoge snelheid en parkeert bij de nooduitgang van drogisterij Kruidvat. Uit de kofferbak haalt hij het geweer en laadt het door. Hij schiet van korte afstand vele malen op een man die overlijdt.

12.08 uur: Hij komt het winkelcentrum binnen. Voor dat moment heeft hij al op verschillende mensen geschoten. Binnen schiet hij direct in de richting van kledingwinkel Hans Textiel, waarbij een echtpaar overlijdt. In winkel Topvis raakt hij een man in een scootmobiel dodelijk.

12.08 uur, 49 seconden: De eerste telefonische melding komt binnen bij de alarmcentrale. In totaal kwamen 80 meldingen binnen via 112.

12.10 uur: Van der Vlis is halverwege het winkelcentrum en maakt bij de C1000 zeven slachtoffers. Hij slaat linksaf het gangpad in. Bij een schoenenwinkel schiet hij een vrouw in een scootmobiel dood. Bij baby- en kinderwinkel Jolly baby & kids maakt hij zijn laatste slachtoffer.

12.11 uur: Van der Vlis pleegt zelfmoord bij een kassa van de Albert Heijn. Rond datzelfde tijdstijp vertrekken vier surveillancewagens naar het incident. Daar komen de eerste agenten 5 minuten later aan. 2 minuten later verschijnt een tweede eenheid; om 12.20 uur komen nog eens vier eenheden ter plaatse.

(10 april) 3.00 uur: Het laatste slachtoffer wordt van De Ridderhof overgebracht naar het mortuarium.