ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een man ervan dat hij wist dat Tristan van der Vlis, de dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn, zichzelf en mogelijk anderen zou gaan doden.

Dat heeft een woordvoerster van het OM zaterdag gemeld.

Volgens justitie heeft de man niet aan de politie gemeld dat hij dit wist en daarmee heeft hij zich mogelijk schuldig gemaakt aan een strafbaar feit.

De advocaat van de man, Job Knoester, wilde niet inhoudelijk op de zaak ingaan, maar zei wel dat zijn cliënt ten onrechte verdachte is.

Op het niet melden van een voornemen tot het plegen van bepaalde zware misdrijven staat een maximumstraf van een jaar, aldus het OM.

Advocaat Knoester is er van overtuigd dat zijn cliënt moet worden vrijgesproken. ''Het OM heeft zorgvuldig geopereerd, maar komt tot de verkeerde conclusie.''

Resultaten

Maandag zal het OM nader op de zaak ingaan, bij de presentatie van de resultaten van het onderzoek dat de recherche naar de schietpartij en Van der Vlis heeft gedaan.

Bronnen zouden aan de NOS hebben laten weten dat de politie Van der Vlis geen wapenvergunning had mogen geven. Hij was geregistreerd vanwege een incident met een luchtdrukwapen.

Dat zou voldoende zijn geweest Van der Vlis de wapenvergunning te weigeren, maar de politie heeft dat niet gedaan.