Mary-Anne Goossens viel twaalf kilo af

STRAMPROY - Mary-Anne Goossens is tijdens de 18 dagen dat ze moest overleven in een onherbergzaam Spaans landschap 12 kilo afgevallen.

Om zich te wapenen tegen de koude nachten had ze haar dunne kleren vol gras gestopt. Maar ze bleef geloven in de goede afloop, vertelde de 48-jarige Limburgse zaterdag tijdens een drukbezochte persconferentie in haar woonplaats Stramproy.

''De tweede dag besefte ik: ik heb me lelijk in de nesten gewerkt'', zei Goossens. Toch was ze niet bang.

''Eerst dacht ik: wat dom om hier te belanden. Nou moet ik maar zien te overleven. Dat is me gelukt. In gedachten had ik elke dag goed gegeten en gedronken. Ik heb altijd geloofd in een goede afloop. Daarvan was ik overtuigd''.

Wandeling

Mary-Anne vertrok vrijdagochtend 17 juni zonder kaart en zonder water en voedsel vanuit haar hotel voor een wandeling van 2,5 uur. Ze verdwaalde. Haar gsm had geen bereik. Ze bleef bij een plek waar water was. ''Ik kon niet meer vooruit en terug was ook geen optie'', zei ze.

Ze had een spiegeltje en een fluitje bij zich. ''Ik besloot gewoon te blijven en te wachten tot ik wat hoorde. Elke dag tussen 11 en 5 uur dacht ik: nu kan het gebeuren. Om 6 uur werd het donker en dacht ik: nu is het voorbij!'' Op dinsdagavond 5 juli hoorde ze stemmen. ''Ik heb gauw mijn fluitje gepakt, toen zag ik een van de jongens. Ik dacht: nou is het goed!''.

Dollemansrit

De drie wandelaars die haar vonden, sloegen de volgende ochtend om 8.30 uur alarm, zodra hun telefoon weer bereik had. Tien minuten later werd zoon Fritz gebeld door Buitenlandse Zaken. Er was in het gebied een vrouw gevonden die zijn moeder zou kunnen zijn. Om 12 uur belde de Guardia Civil dat het bijna zeker Mary-Anne was.

Vanuit Stramproy volgde een dollemansrit naar Schiphol, waar het vliegtuig naar Malaga nipt gehaald werd. In het vliegtuig werd de champagne opengemaakt, vertelde dochter Jantje zaterdag. ''Hoop en liefde hebben haar en ons op de been gehouden'', besloot Jantje.

Persconferentie Mary-Anne Goosssens

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie