AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdag de 55-jarige Mehmet Y. veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf.

Het hof achtte bewezen dat Y. in november 1997 zijn jongere broer Ali heeft vermoord, om diens lijk daarna in stukken te snijden. Y. werd vrijgesproken van de moord op zijn ex-vrouw Meral, waarvoor hij ook was aangeklaagd.

De rechtbank in Haarlem veroordeelde Y. wel voor beide moorden, tot 20 jaar cel. Het Openbaar Ministerie had zowel voor de rechtbank als voor het hof een levenslange gevangenisstraf geëist.

Uitgekookt

De moord op Ali, gepleegd in de Haarlemse woning van Y., is bekend geworden als de snelkookpanmoord, omdat het hoofd van het slachtoffer, dat werd gescheiden van de romp, in een snelkookpan zou zijn uitgekookt.

Of dit ook daadwerkelijk is gebeurd, liet het hof in het midden, omdat het voor het bewijs van de moord niet relevant is. Delen van het lijk van Ali werden enkele dagen na de moord op verschillende plekken langs de A15 gevonden.

Sterke aanwijzingen

Pas in 2005 kon worden vastgesteld dat de lichaamsdelen van Ali waren. In 2004 arresteerde de politie Mehmet Y., nadat zijn ex Meral in 2002 van de aardbodem was verdwenen.

Er waren sterke aanwijzingen dat Y. daarin de hand had gehad; hij zou de vrouw hebben gewurgd. Van Meral is nooit enig spoor gevonden. Het hof vond het bewijs dat Y. haar zou hebben gedood te zwak. Y. ontkent de moorden te hebben gepleegd.

Slager

In de zaak rond broer Ali is het bewijs vooral geleverd door Tamara N., die, evenals Meral, Mehmet heeft geholpen bij de moord. N. is daarvoor veroordeeld tot een celstraf van 7 jaar. De advocaten van Y. hebben haar verklaringen volop in twijfel getrokken, volgens het hof ten onrechte.

Volgens het hof heeft Y. een ''volstrekt gebrek aan respect voor het leven van een medemens'' getoond en is hij ''als een slager'' te werk gegaan. Mehmet Y. legt zich niet bij de veroordeling door het hof neer, zeiden zijn advocaten Jacques Taekema en Natacha Harlequin vrijdag.

Zij zullen beroep in cassatie instellen bij de Hoge Raad.