Getuige in zaak-Soerel niet naar Nederland

AMSTERDAM - De Duitse justitie weigert een cruciale getuige naar Nederland te laten gaan om te worden gehoord door het gerechtshof in Amsterdam in de strafzaak tegen verondersteld onderwereldkopstuk Dino Soerel.

Volgens de Duitsers loopt de getuige, Gennaro C., het risico dat hij wordt geliquideerd.

Soerel staat voor het Amsterdamse hof terecht voor zijn volgens het Openbaar Ministerie leidende rol in een internationaal opererende drugsorganisatie. De rechtbank legde hem daarvoor acht jaar celstraf op.

De voor Soerel en een aantal medeverdachten belastende verklaringen die Gennaro C. heeft afgelegd, vormen de kurk waar de zaak qua bewijs op drijft.

Levende lijve

Soerels raadsman Marnix van der Werf en zijn collega's hielden vrijdag, tijdens een zitting in de zaak, onverkort vast aan hun verzoek C. in levenden lijve in een Amsterdamse rechtszaal aan de tand te voelen. In februari had het Amsterdamse hof dit verzoek al gehonoreerd.

Het Duitse OM wil echter niet meewerken. Volgens de jongste informatie zou er vanuit het criminele milieu een prijs op het hoofd van C. zijn gezet: degene die hem vermoordt, zou daarmee 50.000 euro kunnen verdienen.

In Duitsland geniet C. bescherming van justitie. Hij heeft de hem opgelegde celstraf inmiddels uitgezeten.

Uitzonderlijk

Om C. toch te kunnen horen, besloot het hof vrijdag zelf maar af te reizen naar Duitsland, in gezelschap van de betrokken advocaten.

Het is uitzonderlijk dat de drie raadsheren van het hof zo'n reis ondernemen. Doorgaans reist in zo'n geval een enkele raadsheer-commissaris af.

Passage

Dino Soerel (50) werd vorig jaar augustus in Amsterdam gearresteerd, nadat hij enige jaren voortvluchtig was. De drugszaak is niet de enige die justitie tegen hem heeft.

Soerel wordt tevens een centrale rol toegedicht in het omvangrijke dossier Passage, dat draait om een reeks moorden in de onderwereld.

Hij zou opdrachten hebben verstrekt aan huurmoordenaars. Soerel heeft na zijn arrestatie bezworen dat hij zijn onschuld zal aantonen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie