Agent voor rechter wegens botsing

AMSTERDAM - Een 25-jarige agent van de Amsterdamse politie moest zich donderdag als verdachte bij de rechtbank in Amsterdam verantwoorden voor een ongeluk tijdens een achtervolging.

Hem hangt een voorwaardelijke werkstraf van 80 uur boven het hoofd en hij dreigt zijn rijbewijs een half jaar kwijt te raken.

De politieagent botste in september in Amsterdam-Osdorp achterop de gestolen motor die hij achtervolgde met snelheden die opliepen tot 107 kilometer per uur.

De motorrijder, die geen rijbewijs had, raakte zwaargewond. ''Ik was ineens bejaard en kon drie maanden lang mijn eigen kleding niet meer aantrekken'', zei het slachtoffer.

De officier van justitie verwijt de agent gevaarlijk rijgedrag en vindt dat de agent buitenproportioneel handelde. Politieauto's met zwaailicht en sirene mogen in de bebouwde kom maximaal 90 kilometer rijden en minder hard ter hoogte van kruisingen.

Afbreken

Volgens het openbaar ministerie had de politie de achtervolging moeten afbreken, volgens de richtlijnen van de meldkamer. ''De agent heeft de grens bij het vangen van boeven fors overschreden. Nu heeft hij een ongeluk veroorzaakt met zwaar letsel tot gevolg'', redeneerde de officier van justitie.

De advocate van de agent pleitte voor vrijspraak, omdat de agent naar eer en geweten handelde. ''Ik wilde alleen een achtervolging uitvoeren. Het steekt me behoorlijk dat ik hier nu als verdachte zit'', zei de politieman.

Ook schuldig

Zijn advocate hamerde erop dat het slachtoffer zelf ook schuldig is aan het ongeluk bij het Ecuplein door in een bocht na een brug een onverwachtse noodstop te maken buiten het zicht van zijn achtervolgers. Daardoor had politiewagen te weinig tijd om af te remmen.

''Hij was een onervaren motorrijder en had zijn motor niet onder controle'', hield de raadsvrouw de rechtbank voor. Volgens haar moest de agent wel even gas bijgeven om de motorrijder bij te houden.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie