Zoektocht naar slachtoffers stadion Twente gestaakt

ENSCHEDE - De hulpdiensten hebben donderdag de zoektocht naar slachtoffers in het stadion van FC Twente in Enschede gestaakt.

De brandweer en de politie gaan ervan uit dat er niemand meer onder het puin ligt. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente gemeld.

Door het instorten van een deel van het dak raakten 15 mensen gewond en viel er een dode.

Slachtoffer

Het slachtoffer is een 31-jarige man uit Nijverdal. Dat maakte burgemeester Peter den Oudsten van Enschede bekend tijdens de persconferentie, die om 18.40 uur startte en om 19.00 uur werd afgerond.

De familie van het slachtoffer is geinformeerd. Van de vijftien gewonden liggen er nog acht in het ziekenhuis, van wie een in zeer kritieke toestand. Over de staat van de andere gewonden is nog niets bekend. ''Velen verkeren in stabiele toestand.''

Hij voegde er aan toe dat van de gewonden er zes uit Hellendoorn komen. De overigen zijn afkomstig uit Oldenzaal, Losser, Rijssen, Twenterand en Duitsland.

Bijeenkomst

In Enschede vindt vrijdagavond een besloten informatiebijeenkomst plaats voor werknemers en andere direct betrokkenen van FC Twente en de bouwbedrijven die werkten aan de uitbreiding van het stadion.

De bijeenkomst vindt vermoedelijk plaats in het stadhuis of het stadskantoor.

De telefoonnummers voor informatie voor familie en publiek blijven tot 21.00 uur open. De telefoonnummers (respectievelijk 053-481 8000 en 053-481 5000) werden niet massaal gebeld, zo meldde burgemeester Den Oudsten.

Oorzaak

De burgervader gaat er vanuit dat de oorzaak van het ongeluk 'bouwgerelateerd' is. ''Onderzocht wordt wat de invloed is van het ongeval op de hele constructie van het gebouw..''

Het is onmogelijk om nu al aan te geven wat de toedracht is, gaf hij aan. ''Ik kan u wel zeggen dat we het heel belangrijk vinden dat daar zorgvuldig onderzoek naar wordt gedaan.''

Niet betreden

De plaats waar de dakconstructie deels is ingestort kan niet worden betreden. ''De constructie is niet stabiel waardoor we de plek van het ongeluk nog niet kunnen vrijgeven. In de loop van vrijdagochtend bekijken we de situatie opnieuw.''

Den Oudsten zei verder dat zowel het Openbaar Ministerie als de Onderzoeksraad voor de Veiligheid het ongeluk onderzoekt.

Ook de Arbeidsinspectie is donderdag ingeschakeld.

De plek van het ongeval is verboden gebied totdat duidelijk wordt dat de situatie weer veilig is. Daarover wordt vrijdag meer duidelijkheid verwacht.

Munsterman

FC Twente-voorzitter Joop Munsterman vertelt dat de mensen van de club in een soort shocktoestand zijn. ''Dit zie je doorgaans alleen in rampenfilms.''

Munsterman wenst de nabestaanden sterkte toe met de verwerking. Hij maakte tevens bekend dat de Open Dag van de club, later deze maand, geen doorgang vindt.

Over de gevolgen voor het spelen van Champions League-wedstrijden heeft de clubman desgevraagd nog niet nagedacht. Alle spelers en begeleiders zijn inmiddels op weg naar huis.

Werkdruk

In de media deden donderdag geruchten de ronde dat de bouwvakkers onder hoge druk hun werk uitvoerden. ''Dat is niet waar'', was het korte antwoord van de voorzitter. ''Ik zou niet weten waarom.''

Bekijk beelden van de situatie na het ongeluk


Volg de twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Bekijk alle foto's van het ongeval

Heeft u foto's van het incident? Stuur ze naar NUfoto

Dak stadion FC Twente ingestort

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie