Ruim vierhonderd gestolen paspoorten in beslag genomen

ROTTERDAM - De afgelopen maanden heeft de Koninklijke Marechaussee meer dan 400 valse of gestolen paspoorten en andere documenten in beslag genomen.

Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

De documenten zijn in beslag genomen in een opsporingsonderzoek naar criminele organisaties die zich bezighouden met mensensmokkel en documentfraude.

De documenten zijn afkomstig uit een groot aantal landen, zoals Polen, Duitsland, Frankrijk, Israel, Griekenland en ook Nederland. De paspoorten zijn volgens het OM gebruikt om illegalen de Europese Unie binnen te smokkelen.

Doorzoeking

Op de luchthaven Zaventem in Brussel werd in februari een 56-jarige Nederlander aangehouden. De man bleek in het bezit van 106 valse of gestolen paspoorten en andere (reis-)documenten. Hij stond volgens het OM op het punt in een vliegtuig naar Turkije te stappen.

Bij het doorzoeken van zijn woning in Purmerend zijn nog eens 161 valse of gestolen documenten aangetroffen. De man werd na zijn aanhouding overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten, aldus het OM. Hij was opgepakt met een Europees arrestatiebevel.

Crimineel vermogen

In totaal zijn de afgelopen maanden meer dan tien woningen doorzocht en tien verdachten opgepakt.

Buiten de valse en gestolen documenten zijn circa 150.000 euro aan crimineel vermogen en veel waardevolle sieraden in beslag genomen. In enkele woningen waren werkplaatsen met professionele apparatuur om valse paspoorten te maken.

Vijf verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis. Drie verdachten uit Amsterdam moeten op 18 juli voor de rechter in Rotterdam verschijnen in een zogeheten pro-formazitting.

Lees meer over:
Tip de redactie