Celstraf geëist voor fraude op hogeschool

ZWOLLE - Tegen een 44-jarige oud-directeur van hogeschool Windesheim uit Zwolle is donderdag 30 maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist.

De man stond terecht in de rechtbank in Zwolle voor verduistering in dienstbetrekking en fraude.

Jelle B. heeft bekend 8 jaar lang grote bedragen te hebben verduisterd. Hij diende 175 valselijk opgemaakte facturen in.

De hogeschool is voor 824.000 euro benadeeld, aldus het Openbaar Ministerie. De fraude kwam aan het licht via een brief van zijn ex-vrouw.

Paardenfokkerij

Na de scheiding werd zijn vrouw boos omdat hij een rekening niet had betaald. Ze wist van de fraude want het geld was bedoeld voor haar paardenfokkerij. In een brief, die bij de Belastingdienst terechtkwam, maakte ze melding van de fraude.

B. stuurde rekeningen voor niet-verrichte werkzaamheden in via eigen bedrijfjes. Als directeur kon hij deze zelf ondertekenen. De hogeschool had al die jaren niets in de gaten. Slechts een keer werd om een ontbrekend btw-nummer gevraagd. B.: ''Verder zijn er nooit vragen gesteld.''

Deels gestraft

Volgens de officier van justitie heeft de hogeschool het administratieve systeem inmiddels aangepast. De instelling poogt via een civiele procedure het geld terug te krijgen. De advocaat meende dat zijn cliënt al deels gestraft is omdat deze publiekelijk aan de schandpaal is genageld.

Delen uit het strafdossier werden al eerder via de media naar buiten gebracht. B. zelf zei Windesheim terug te willen betalen. ''Ik weet alleen niet of me dat ooit gaat lukken.''

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie