'Geen ruzie OM en burgemeester over brand Hoofddorp'

HOOFDDORP - Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem ontkent dat het een verschil van mening heeft met burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer, die heeft gezegd dat de brand in Hoofddorp zeer waarschijnlijk het gevolg is van brandstichting.

Dat zei een woordvoerster van het OM donderdag in reactie op een verhaal in De Telegraaf.

In het krantenartikel wordt de persofficier van justitie opgevoerd met de uitspraak: ''Wat de burgemeester heeft verklaard, is voor zijn eigen rekening.'' Volgens de woordvoerster was de context van die uitspraak dat de gemeente andere belangen heeft dan justitie.

''Nu lijkt het of er tegenstrijdige uitspraken zijn van het OM en de burgemeester'', aldus de zegsvrouw van het OM.

''Dat is niet zo. Zowel de burgemeester als de hoofdofficier van justitie heeft gezegd dat brandstichting zeer waarschijnlijk is. Totdat het onderzoeksrapport klaar is, kunnen we geen definitieve uitspraken doen. We moeten alle mogelijkheden openhouden in verband met het onderzoek.''

Veel verhalen

Volgens de woordvoerster is vanwege de maatschappelijke onrust naar buiten gebracht dat het mogelijk gaat om een misdrijf. Het is bijzonder dat het OM al zoveel gegevens uit het onderzoek prijsgeeft, maar er deden veel verhalen de ronde in de buurt.

Een neef van de familie wordt in het Telegraafartikel opgevoerd. Hij zou boos zijn vanwege de uitspraken over brandstichting en wil een klacht indienen tegen de burgemeester.

Het technisch onderzoek naar de oorzaak van de brand kan volgens het OM nog enige tijd duren vanwege de complexiteit ervan.

Herdenking

Het gezin dat bij de brand is omgekomen, wordt vrijdag herdacht. Dat gebeurt zowel op de school van de kinderen als in de kerk De Lichtkring aan de Lunenburgerdreef.

Vrijdagmorgen is een bijeenkomst op de Montessorischool in de wijk Toolenburg, waar het drama plaatsvond. In de protestantse kerk in Toolenburg is vrijdagmiddag vanaf 16.00 een herdenkingsbijeenkomst voor het omgekomen gezin.

De bijeenkomst is voor een deel informeel. ''Mensen krijgen de gelegenheid iets op te schrijven of een kaars aan te steken voor het gezin'', aldus predikant Knoeff.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie