'Geen reden voor twijfel slachtonderzoek'

ARNHEM - De Wageningen Universiteit hoeft de wetenschappelijke waarde en herkomst van een onderzoek naar onverdoofd slachten niet op te helderen.

De rechter in Arnhem ziet geen reden aan de onafhankelijkheid of juistheid te twijfelen, zo bleek donderdag.

Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en de Hoofdsynagoge eisten in een kort geding opheldering omdat het rapport onjuistheden zou bevatten.

Voorstanders van het verbod op onverdoofd slachten verwezen naar dit onderzoek. De Tweede Kamer stemde voor het verbod.

Bedwelmd

Het rapport uit Wageningen concludeert dat 'bedwelmd' slachten minder dierenleed veroorzaakt dan koosjer slachten, zonder verdoving, met een snelle snee in de hals.

Het is opgesteld in opdracht van het ministerie van Landbouw (ELI), door de Dienst Landbouwkundig Onderzoek (DLO). Dat is een geprivatiseerde voormalige dienst van het ministerie.

Maar er zijn volgens de rechter geen aanwijzingen dat de resultaten zijn beïnvloed om politieke of commerciële belangen, zoals de eisers vreesden.

Vrijheid van wetenschap

De rechter beseft dat de rapporten, die vallen onder vrijheid van wetenschap, een grote rol spelen in het debat over onverdoofd ritueel slachten. En dat ze daardoor mogelijk indirect bijdragen aan een inbreuk op het recht van godsdienstvrijheid.

De rechter vindt vrijheid van godsdienst en het uitoefenen van koosjere slacht grote belangen. Maar of de mogelijke indirecte inbreuk daarop door de rapporten terecht is, is niet aan de Arnhemse rechter voorgelegd. Daarom beperkte die zich tot een uitspraak of de universiteit, de Staat of derden nu tot opheldering gedwongen konden worden.

Slachtverbod

De Tweede Kamer stemde vorige week dinsdag voor een slachtverbod, waarbij onder voorwaarden wel ontheffingen kunnen worden verleend voor religieus slachten.

Lees meer over:
Tip de redactie