ENSCHEDE - Bij het instorten van een deel van het dak van De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, is donderdag één dode gevallen. Er zijn vijftien gewonden, waarvan twee zwaargewond.

Dit heeft burgemeester Den Oudsten donderdag om half drie bekendgemaakt in een persconferentie op het stadhuis in Enschede. Hij sprak van 'een groot drama'.

In eerste instantie werd gesproken over dertien gewonden. Later bleek dat twee licht gewonden op eigen houtje richting het ziekenhuis waren afgereisd, aldus een woordvoerder van de gemeente. Tien gewonden worden momenteel nog behandeld in het ziekenhuis.

Tweede persconferentie

De andere gewonden konden ter plaatse worden behandeld. Om 18.30 uur wordt op het stadhuis van Enschede opnieuw een persconferentie gegeven.

Over de aard van de verwondingen kon de burgemeester niets zeggen. Hij voegde daaraan toe: "Wij gaan ervan uit dat het allemaal bouwvakkers zijn'', aldus Den Oudsten.

Er wordt momenteel nog steeds met speurhonden en camera's gezocht naar mogelijke gewonden. Ook wordt er nog contact gezocht met de familie van de overledene en de gewonden.

Bezoek

Den Oudsten bezoekt donderdag samen met Jan van Halst, manager algemene zaken van FC Twente, het stadion.

Bij het stadion staan enige tientallen belangstellenden. De sfeer is gelaten. Verscheidene media maken opnames. Er staan een handjevol straalwagens, waaronder een van het Duitse tv-station WDR.

Verbouwing

Omstreeks 12 uur donderdagmiddag stortte een deel van het dak in. Er vindt een verbouwing in het stadion plaats. Waardoor de constructie in heeft kunnen storten is nog niet duidelijk.

Volgens Jan van Halst vorderde de verbouwing tot nu toe naar behoren. Volgens hem heerst er grote verslagenheid onder de spelersgroep. Supporters is opgeroepen niet naar het stadion te komen.

De hulpdiensten zijn in groten getale aanwezig. De brandweer probeert de dakconstructie op te tillen. Het gehele stadion is ontruimd.

Opvang

Slachtoffers die niet gewond zijn geraakt, maar de instorting wel van dichtbij hebben meegemaakt worden opgevangen bij de nabijgelegen bioscoop Cinestar. In hotel De Broeierd in de Hengelosestraat is een opvanglocatie voor familieleden van de slachtoffers ingericht.

Familieleden van mogelijke slachtoffers kunnen bellen met het telefoonnummer 053-4818000. Voor algemene informatie rond de instorting is het telefoonnummer 053-4815000 opengesteld.

stadion FC Twente

Ooggetuigen

Ooggetuigen zagen donderdag rond het middaguur hoe bouwvakkers voor hun leven renden op het moment dat de dakconstructie het begaf en instortte. Volgens een getuige liepen er constructeurs op het dak toen dit inzakte.

''Het zakte met veel lawaai als een kaartenhuis in elkaar'', aldus de ooggetuige die het drama vanuit een kantoorpand naast het stadion zag. ''Het inzakken begon aan de buitenkant, aan de kant van het spoor.''

"Het leek alsof er een grote storm op komst was en alles in het gebouw begon te trillen. We dachten eerst aan een aardbeving", aldus een ooggetuige op de radio van RTV Oost, die op het moment van de instorting in het stadion aanwezig was. Het station sprak ook met een bouwvakker, die letterlijk voor zijn leven heeft moeten springen.

Bekijk video

Uitbreiding

Het stadion van FC Twente, de Grolsch Veste, was deze zomer toe aan zijn tweede grote uitbreiding. Door het verhogen van de korte zijde zou het onderkomen van de bekerwinnaar in het nieuwe seizoen plaats bieden aan ruim 30.000 toeschouwers.

Twee leden van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn onderweg naar het stadion van voetbalclub FC Twente. ''We gaan ter plaatse kijken, maar bekijken pas later of wij ook daadwerkelijk een onderzoek uitvoeren’’, zei een woordvoerder.

Spelersgroep

Voorzitter Joop Munsterman heeft het trainingskamp van FC Twente in Zeeland inmiddels verlaten en is onderweg naar Enschede. De spelersgroep werd in het hotel op de hoogte gesteld van het ongeluk. Er heerst onder de spelersgroep grote verslagenheid.

Alle activiteiten die voor donderdag op het programma stonden, waaronder een persgesprek met Adriaanse, zijn afgelast. Ook de oefenwedstrijd tegen het Zeeuws Elftal, die voor zaterdag op het programma stond, is afgelast.

Verkeer

De politie Twente heeft alle wegen rond de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, afgezet nadat een deel van het stadion donderdagmiddag was ingestort.

De afslag vanaf de A1 richting De Grolsch Veste, die ook de stad in leidt, is niet meer bereikbaar. Hierdoor moet het verkeer vanaf de snelweg op een andere manier zijn weg vinden naar de stad.

Eerste wedstrijd

FC Twente moet binnen een maand zijn eerste wedstrijd in de eigen Grolsch Veste spelen. De Tukkers spelen op 26/27 juli of 2/3 augustus thuis in de derde voorronde van de Champions League.

Op 15 juli wordt geloot voor de derde voorronde en dan weet Twente wanneer het zijn eerste thuiswedstrijd afwerkt. De eerste wedstrijd van de club uit Enschede voor eigen publiek in de eredivisie staat voor 13 augustus op het programma, tegen AZ.

Volg dit nieuws via ons liveblog

Volg de twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Bekijk alle foto's van het ongeval

Heeft u foto's van het incident? Stuur ze naar NUfoto