Familie Hoofddorp kwaad op burgemeester

AMSTERDAM - De familie van het gezin uit Hoofddorp dat maandagnacht omkwam bij een woningbrand is woedend op burgemeester Theo Weterings van de gemeente Haarlemmermeer.

Die zei volgens de familie dinsdag ten onrechte dat de brand door een van de familieleden is gesticht.

"De politie heeft ons verzekerd dat die conclusie absoluut nog niet getrokken mag worden", zegt een neef van het Iraaks-Russische gezin donderdag in De Telegraaf. De familie gaat een officiële klacht indienen tegen de burgemeester. "Wij laten het hier niet bij zitten."

Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat wat de burgemeester heeft verklaard 'voor zijn eigen rekening' is. "Na anderhalve dag onderzoek zijn geen conclusies te trekken, zeker niet in zulke gevoelige zaken", stelt een persofficier.

Pijnlijk

Volgens de familie heeft Weterings 'door onjuiste informatie te verstrekken wilde speculaties en onjuiste verhalen in de media gevoed'. "Zeer pijnlijk en onverteerbaar voor ons als nabestaanden", aldus de familie.

Het gezin bestond uit een 43-jarige Irakese man, zijn 35-jarige vrouw en hun drie kinderen: twee meisjes en een jongen in de leeftijd van 11, 9, en 7 jaar oud.

Overleg

Een woordvoerder van burgemeester Weterings laat in een reactie weten dat de verklaring van Weterings van tevoren was overlegd met het Openbaar Ministerie. Volgens woordvoerder Bert van den Ham zou dinsdag overleg plaats hebben gehad tussen de burgemeester, hoofdofficier van justitie en de politiechef van Haarlemmermeer.

''Het OM neemt nu afstand van verklaringen waarmee het zelf akkoord is gegaan. De hoofdofficier heeft als eerste het woord misdrijf in de mond genomen tijdens de persconferentie. Formeel is het juist dat er nog geen 100 procent zekerheid is. Er zijn wel allerlei aanwijzingen, zoals de jerrycan, en een zeer sterk vermoeden. Als je alles bij elkaar optelt, is één en één twee.''

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie