OM wil werkstraffen voor Alphen-dreigers

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft woensdag tot 180 uur werkstraf geëist tegen drie mensen die dreigden met een herhaling van het bloedbad in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn begin april.

Tristan van der Vlis schoot daar toen zes willekeurige mensen dood en pleegde daarna zelfmoord. Daarop dreigden verscheidene mensen het drama te herhalen.

Woensdag stonden vijf mensen voor de rechter. Twee van de zaken zijn aangehouden.

De 39-jarige Wilco van der L. hoorde 180 uur waarvan 80 uur voorwaardelijk tegen zich eisen. Hij belde de politie twee keer met een dreigement. Tegen twee mannen uit Leiden en Rotterdam eiste het OM respectievelijk 150 en 120 uur (60 uur voorwaardelijk).

De zaak tegen de 40-jarige Melvin P. is aangehouden om zijn psychische gezondheid te onderzoeken. Hij uitte enkele dagen na het incident in eenzelfde legerbroek als van der Vlis bedreigingen in De Ridderhof. Ook de zaak tegen een 29-jarige Hagenaar is aangehouden.

De rechter doet op 20 juli uitspraak.

De politierechter veroordeelde vorige week vier personen tot cel- en werkstraffen. Een vijfde verdachte, een 13-jarige jongen, werd vrijgesproken. Hij twitterde in de week na het schietdrama dat hij op zijn school het liefste zou doen, wat ook in Alphen was gebeurd. De rechter sprak hem vrij, omdat duidelijk was dat er sprake was van een misplaatste grap.

Lees meer over:
Tip de redactie