AMSTERDAM - Driekwart van de bevolking vindt dat de moordenaar van Pim Fortuyn niet beschermd moet worden als hij vrijkomt. Twee derde denkt dat Volkert van der G. gevaar loopt zodra hij vrij man is.

Dat concludeert Maurice de Hond uit een peiling die hij voor het televisieprogramma Uitgesproken WNL heeft uitgevoerd.

Volgens De Telegraaf verklaren verschillende Fortuyn-aanhangers in de uitzending dat er mensen zijn die Van der G. willen ombrengen zodra hij vrijkomt.

Zo zou er iemand zijn die nog tijdens de behandeling van de zaak voor dit doel al een jachtgeweer had gekocht. Voor beruchte criminelen die vrijkomen is volgens WNL weinig geregeld als het gaat om beschermingsprogramma's.

De toenmalig advocaat van Fortuyn, Oscar Hammerstein, wijst erop dat het kabinet destijds ook geen beschermingsprogramma voor Fortuyn heeft geregeld. "Het zou raar zijn wanneer dat wel voor moordenaars wordt gedaan."

De 41-jarige Van der G. kreeg in 2003 voor de moord op het Mediapark in Hilversum achttien jaar cel opgelegd. Als hij tweederde van de straf heeft uitgezeten wordt hij waarschijnlijk vrijgelaten. Dat betekent dat hij over twee jaar al op weekendverlof kan gaan.