Jaap Blokker (69) overleden

AMSTERDAM - Jaap Blokker, bestuursvoorzitter van het moederbedrijf van Blokker, is dinsdag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat maakt het bedrijf woensdag bekend.

Blokker was van 1976 tot 2010 bestuursvoorzitter van bedrijf dat eigenaar is van een aantal detailhandelketens, waaronder Blokker, Bart Smit, Intertoys en Xenos. Hij was samen met zijn broer Albert eigenaar van de multinational.

In totaal werkte hij 45 jaar bij het bedrijf, dat hij uitbouwde tot een internationele onderneming met vestigingen in elf landen en een jaaromzet van 2,8 miljard euro. Bij het concern werken 25.000 medewerkers.

Inspirator

"Met het overlijden van zijn voorzitter verliest de Raad van Bestuur van Blokker Holding B.V. een groot inspirator die alom wordt bewonderd voor hetgeen hij tot stand heeft gebracht", aldus een mededeling van het bedrijf.

Blokker wordt op 11 juli in besloten kring begraven. Hij staat op de zevende plaats op de lijst van rijkste Nederlanders, de Quote 500, met een geschat vermogen van 1,6 miljard euro.

Blokker kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen. Het was zijn nadrukkelijke wens een opvolger uit de Blokker-familie te halen, maar tot dusverre bleef die zoektocht zonder resultaat. De grootste kanshebber lijkt zijn neef Roland Palmer.

Allochtonen

De topman zorgde voor ophef met zijn volgens sommigen ongenuanceerde opmerkingen over "aggressieve illegalen". Hij verweet in jaarverslagen de overheid onder meer laks optreden tegen criminele allochtonen.

''Een toename van de winkelcriminaliteit als gevolg van de toenemende heterogeniteit van onze samenleving is een ontwikkeling waar we ons niet bij neer mogen leggen'', schreef Blokker in 2005.

Ook werden buitenlandse winkelketens volgens hem bevoorrecht. "Voor ondernemingen als Ikea en Media Markt wordt onmiddellijk de rode loper uitgelegd. Maar wanneer Blokker of Xenos op dezelfde plek een vestiging willen openen, blijken zij niet te passen in het bestemmingsplan."

Lees alle tweets over het overlijden van Jaap Blokker op NUlive

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie