DEN HAAG - De Nederlandse bevolking is de eerste tien jaar van deze eeuw gegroeid met 700.000 personen naar 16,6 miljoen. Dat is een toename van 4,5 procent.

De groei is iets sneller dan het gemiddelde van de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers, die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag heeft gepubliceerd.

Migratie

De bijdrage van de migratie aan de bevolkingsgroei was in geen enkel ander EU-land met een groeiende bevolking zo klein als in Nederland. Gemiddeld kwam 81 procent van de bevolkingsgroei in de unie voor rekening van migratie. In Nederland was dat 22 procent.

In België was dat 74 procent en in het Verenigd Koninkrijk 57 procent.

De bevolkingsgroei in Nederland komt vooral door natuurlijke aanwas. In tien jaar tijd werden ruim een half miljoen meer mensen geboren dan er overleden.

Vooral het verschil met Duitsland was groot. Hoewel het migratiesaldo daar naar verhouding iets hoger was dan in Nederland, kromp de Duitse bevolking.

Eerder kwam de VN al met cijfers over de verwachte groei van de wereldbevolking waar NU.nl bovenstaande visualisatie bij maakte. Door te klikken op de play-knop wordt de verwachte bevolkingsgroei van 1950 tot 2100 per land weergegeven. Door te klikken op de individuele landen is het verloop van de bevolkingsgroei per land te zien. De gebruikte cijfers zijn hier te vinden. (c)NU.nl/Jelle Kamsma