Geen inhoudelijke reactie Karremans

HILVERSUM - Thom Karremans, die in 1995 de leiding had over Dutchbat in Srebrenica, heef niet inhoudelijk gereageerd op de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, dat Nederland aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen.

In een verklaring die hij dinsdag tegenover Nieuwsuur aflegde, zei hij dat hij daarvoor te weinig tijd had en dat het ministerie van Defensie de aangewezen instantie daarvoor is, ''maar die geven dus weer niet thuis''.

Defensie zei eerder dinsdag dat ze verrast was door het arrest, maar ging er verder ook niet op in.

Karremans zei verder nog dat hij altijd ten zeerste heeft betreurd wat er in juli 1995 in de moslimenclave Srebrenica is gebeurd. ''Maar daarmee krijgt Nuhanovic zijn familie niet terug.'' Hasan Nuhanovic is een van de nabestaanden die de Nederlandse staat heeft aangeklaagd.

Pronk

''Alle fouten die de militairen van Dutchbat hebben gemaakt, moeten worden toegeschreven aan politici, onder wie ikzelf'', zei Jan Pronk in Nieuwsuur. De voormalige minister van Ontwikkelingssamenwerking reageerde daarmee  ook op de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Pronk vindt ook dat Nederland in gesprek moet komen met de slachtoffers en nabestaanden van Srebrenica. ''Het minste wat we kunnen doen is excuses aanbieden, maar we zullen het gesprek aan moeten.''

Lees meer over:
Tip de redactie