'Brand Hoofddorp is gezinsdrama'

HOOFDDORP - De brand in Hoofddorp waarbij dinsdagochtend vijf mensen omkwamen, is hoogstwaarschijnlijk een gezinsdrama.

Dat heeft burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer dinsdag bekendgemaakt.

Volgens hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink zijn er aanwijzingen gevonden van brandstichting, maar geen aanwijzingen dat er sprake was van hulp van buitenaf. Volgens Steenbrink is het ''zeer waarschijnlijk'' dat een van de gezinsleden de brand zelf heeft gesticht. In de woning is onder meer een jerrycan aangetroffen.

De vijf slachtoffers zijn vrijwel tegelijk in de woning overleden. De hoofdofficier bevestigde op de persbijeenkomst ook dat er inderdaad een explosie is geweest.

Hulpverlening

Verder zegt Weterings dat het gezin bekend was bij de hulpverlening.  De 43-jarige vader van het gezin schakelde een maand geleden de politie in toen zijn vrouw (35) van huis was weggelopen.

Hij maakte zich ongerust. Zowel maatschappelijk werk als Jeugdzorg werd ingeschakeld, maar de ouders gaven kort daarna aan dat ze geen hulp meer nodig hadden.

De burgemeester gaat ervan uit dat de hulpverleners geen fouten hebben gemaakt. Daar wordt overigens wel onderzoek naar gedaan.

Bewoners

Burgemeester Weterings stelde dat de vijf lichamen die zijn aangetroffen, zeer waarschijnlijk van de bewoners van het pand zijn. Het gaat om een 43-jarige man uit Irak, een 35-jarige vrouw uit Rusland en drie kinderen van 7, 9 en 11 jaar oud. Zij waren sinds 2000 in Nederland.

Het definitief vaststellen van de identiteit op basis van DNA-onderzoek gaat vermoedelijk nog enkele dagen duren.

Confronteren

De stoffelijke overschotten worden dinsdagavond uit de woning gehaald en overgebracht naar een mortuarium. Daar is voor gekozen om de kinderen in Toolenburg hier niet mee te confronteren.

Het gaat om een kinderrijke buurt. Volgens de burgemeester stond het gezin goed bekend in de wijk en had het een goede band opgebouwd met wijkbewoners.

Bijeenkomst

De bijeenkomst voor wijkbewoners en ouders van de school van de kinderen was volgens de burgemeester waardig, maar riep veel emoties op. Er is psychosociale zorg en slachtofferhulp beschikbaar. Vrijdagochtend wordt een herdenkingsbijeenkomst gehouden op de Montessorischool in Toolenburg, waar de kinderen op zaten.

Vrijdagmiddag houdt de protestantse kerk in de wijk een herdenkingsdienst. Bewoners hebben aangegeven ook iets zelf te willen organiseren en doen dit mogelijk samen met de kerk. Ook de gemeente wil hen hierbij helpen. Wanneer de slachtoffers worden begraven, is nog niet bekend.

Brand Hoofddorp

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie