AMSTERDAM - Bijna achtduizend jongeren leiden jaarlijks voor kortere of langere tijd een zwervend bestaan. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA).

Ongeveer twee jaar geleden schatte de Algemene Rekenkamer het aantal zwerfjongeren nog op zesduizend. In het nieuwe onderzoek wordt echter gewerkt met een andere definitie van het begrip zwerfjongeren. Volgens die definitie gaat het bij zwerfjongeren voortaan om jongeren onder de 23 jaar die dakloos zijn en met verschillende problemen kampen.

De staatssecretaris wil samen met gemeenten aan de slag om de hulp voor zwerfjongeren te verbeteren. Volgens haar is die hulp nu nog niet in orde vanwege de complexe problemen zoals verslaving, schulden, psychische en sociale problemen waarmee de jongeren te maken hebben. Hiervoor zou geen pasklare oplossing bestaan.

Gemeenten worden de komende jaren onder meer verantwoordelijk voor alle jeugdzorg en andere zorgtaken. Met die nieuwe taken kunnen gemeenten ook de zorg en begeleiding van zwerfjongeren beter organiseren, stelt de staatssecretaris.

Niet wachten

Veldhuijzen van Zanten wil echter niet wachten totdat de gemeenten de nieuwe taken krijgen en gaat daarom nu al 'individuele gemeenten ondersteunen met het creatief oplossen van knelpunten'. Zo worden gemeenten bijvoorbeeld gestimuleerd de verschillende organisaties die bij zwerfjongeren betrokken zijn beter te laten samenwerken.