Staat aansprakelijk in Srebrenica-zaak

DEN HAAG - De Staat der Nederlanden is aansprakelijk voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica in 1995.

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald in de zaak van nabestaanden. Nederland moet hen een schadevergoeding betalen.

Hasan Nuhanovic, tolk bij Dutchbat, en de nabestaanden van Rizo Mustafic, elektricien bij Dutchbat, daagden Nederland voor de rechter, omdat de Dutchbatters hun familieleden hebben overgedragen aan de Bosnische Serviërs.

De troepen van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic hebben hen vervolgens vermoord. Nuhanovic verloor zijn broer en zijn vader.

VN-vlag

De rechtbank in Den Haag bepaalde eerder nog dat de staat juist niet aansprakelijk was, onder meer omdat Dutchbat handelde onder VN-vlag. Het hof veegt die argumentatie van tafel en stelt dat de Nederlandse regering zich ook met Dutchbat en de evacuatie van de vluchtelingen bemoeide.

Volgens het hof bleef het niet bij advies dat de toenmalige minister van Defensie Joris Voorhoeve gaf, maar gaf hij daadwerkelijk instructies aan Dutchbat.

''Het lijdt voor het hof geen twijfel dat de Nederlandse regering nauw betrokken was bij de evacuatie van de vluchtelingen'', zegt het hof.

Wegsturen

De regering had het dan ook in haar macht gehad te voorkomen dat Mustafic en de familieleden van Nuhanovic van de compound werden gezet, als ze dat op tijd had geweten, staat in het arrest. Ook zegt het hof dat het wegsturen van de vluchtelingen in strijd was met instructies van de VN om de vluchtelingen zo veel mogelijk te beschermen.

Volgens het hof had Dutchbat moeten voorzien dat de militairen van Mladic de mannen zouden vermoorden en Dutchbat had hen dan ook niet van de compound af mogen zetten. Ze behoorden op 13 juli 1995 tot de laatsten van 5000 vluchtelingen die hun toevlucht tot de compound van de Nederlanders hadden gezocht.

Dutchbat was er getuige van geweest dat moslims die in handen van de Bosnische Serviërs waren gevallen, waren mishandeld en gedood, aldus het hof. Er zijn in totaal 239 weerbare mannen geregistreerd die in het Nederlandse kamp waren.

Opgelucht

''Ik ben opgelucht door deze uitspraak, maar mijn strijd is nog niet voorbij. Dit is slechts een van de zaken die ik ben begonnen. De zaken tegen de moordenaars van mijn familieleden worden het zwaarst", aldus Hasan Nuhanovic in een reactie.

"Een van hen werkt zelfs in hetzelfde gebouw als waar ik werk. De uitspraak van het hof is een verrassing en echt een stap in de goede richting.''

Moed

Advocaat Mustafic' nabestaanden, Liesbeth Zegveld, prees de moed van het hof. ''Juridisch hadden we een ijzersterke zaak, maar politiek gezien ligt dit heel gevoelig.’’ Ze stelde erg gelukkig te zijn met de uitspraak. ''Het sterkt mijn vertrouwen dat dit soort procedures in Nederland kunnen worden gevoerd.''

Het ministerie van Defensie is verrast door de uitspraak. ''Bij de eerdere behandeling voor de rechter zijn wij nog in het gelijk gesteld.’’ Defensie wil het vonnis eerst goed bestuderen en dan bekijken of vervolgstappen worden genomen.

Volgens Axel Hagedorn, advocaat van de Moeders van Srebrenica, kan de uitspraak positief uitpakken voor nabestaanden van andere mensen die van de compound van Dutchbat zijn gestuurd en daarna vermoord.

Lees alles over de zaak-Mladic in ons dossier

Staat aansprakelijk in Srebrenica-zaak

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie