Mladic kan gewenste advocaat niet krijgen

BELGRADO - De Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic kan niet de advocaat krijgen die hij graag wil.

Tijdens zijn tweede verschijning maandag voor de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal liet Mladic meerdere malen de naam vallen van de Belgradose advocaat Milos Saljic.

Hij noemde deze ’mijn advocaat' zonder wie hij niets wilde zeggen en ook niet de door voorzittend rechter Alphons Orie voorgelezen aanklacht wilde aanhoren.

Saljic, die rechter was van de militaire rechtbank van het voormalige Joegoslavië, zei maandagavond echter door de telefoon tegen het ANP dat hij niet aan de voorwaarden voldoet om voor het Tribunaal op te treden.

''Ik spreek Russisch en Albanees, maar geen Engels of Frans, zoals de regels van het Tribunaal voorschrijven. Dus ik kan in geen geval de ‘eerste' advocaat van generaal Mladic zijn”, aldus Saljic.

Geschikt

Ook de een paar keer door Mladic genoemde Russische advocaat Aleksandr Mezjajev wil volgens Saljic niet die eerste advocaat zijn. ''We zoeken nog naar iemand die daarvoor geschikt is en als we denken die te hebben gevonden dan leggen we zijn naam voor aan generaal Mladic. Want die moet natuurlijk uiteindelijk de beslissing nemen.”

Welke rol Saljic voor zichzelf ziet weggelegd in de verdediging van de van oorlogsmisdaden beschuldigde Mladic zei de nu 74-jarige Saljic nog niet te weten. Onlangs vertelde hij aan Servische journalisten wel dat hij zichzelf vanwege zijn hoge leeftijd wil ontzien.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie