'Gasbrander oorzaak brand Chemie-Pack'

AMSTERDAM - De brand is mogelijk veroorzaakt doordat is geprobeerd om een pomp, waarmee gevaarlijke stoffen worden overgepompt, te ontdooien met een gasbrander.

Dat heeft het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) maandag laten weten.

Het OM vermoedt dat dit vaker gebeurde. Mogelijk waren meer mensen bij het bedrijf daarvan op de hoogte. Dat was reden voor het OM tot aanhouding van de top van het bedrijf over te gaan.

De directeur, de productieleider en de milieucoördinator werden vorige week dinsdag voor het eerst aangehouden

Ze werden zondag kort voor hun vrijlating opnieuw gearresteerd, omdat volgens justitie uit verhoren was gebleken dat er vermoedelijk zodanig roekeloos is gehandeld dat er sprake zou kunnen zijn van opzettelijke brandstichting.

Nadere stappen

Nu de top van het bedrijf weer vrij is beraadt het OM zich op nadere stappen. Er is geen redelijk vermoeden van schuld aan opzettelijke brandstichting en hun aanhouding op zondag was onrechtmatig, oordeelde de rechter-commissaris in Breda.

Het drietal had de rechter-commissaris maandag gevraagd om onmiddellijke vrijlating. De tweede arrestatie had volgens advocaat Drenth een 'hoog intimiderend gehalte', zo zei hij zondag.

Niet zuiver

Advocaat Ronald Drenth, die de drie medewerkers van Chemie-Pack vertegenwoordigt, stelt dat de wijze waarop het OM via de pers dossierinformatie over de brand in Moerdijk naar buiten brengt, "niet zuiver" is.

''Ik heb er grote moeite mee dat de discussie over het dossier door het OM nu via de pers wordt gespeeld.''

Volgens de advocaat ''lekt justitie bewust uit het dossier om de forse tik op de vingers die ze heeft gehad te maskeren’’. Op last van de rechter-commissaris werden de verdachten maandag alsnog op vrije voeten gesteld.

Lees meer over:
Tip de redactie