Deskundigen gaan tbs-zaken bekijken

DEN HAAG - Een team van deskundigen gaat tbs-zaken tegen het licht houden om uit te sluiten dat er fouten zijn gemaakt waardoor mensen mogelijk onterecht in een kliniek zitten.

Het team wordt samengesteld in opdracht van de Raad voor de rechtspraak. Dat heeft een woordvoerder maandag desgevraagd gemeld.

Onlangs kwam aan het licht dat twee veroordeelden jarenlang onterecht in tbs zaten, doordat bij het toetsen voor de verlenging van de maatregel fouten waren gemaakt.

De raad riep rechtbanken toen al op strafzaken tegen het licht te houden die vergelijkbaar waren met die van Dusan van R., die 18 jaar onterecht in tbs zat. Het Openbaar Ministerie is overigens in beroep gegaan tegen die beslissing om de maatregel niet meer te verlengen.

Werkopdracht

De raad hoopt dat het team met een maand is samengesteld. Volgens een woordvoerster van de rechtbank Amsterdam zal het bestaan uit twee rechters en drie secretarissen.

Voordat zij aan de slag gaan moet er door een speciale commissie nog een werkopdracht worden geformuleerd.

De opdracht is mogelijk breder dan alleen alle tbs-zaken met bovengenoemde zaken te vergelijken om ''uit te sluiten dat rechters op andere fronten nalatig zijn geweest''.

Extra zekerheid

Overigens gaat de raad er niet vanuit dat het onderzoek meer soortgelijke zaken oplevert. ''Dit is alleen bedoeld als extra zekerheid, als extra waarborg’’, stelde de zegsman.

De rechtbanken zelf gaan in een zogeheten quickscan de eigen vonnissen nog eens na, als een soort 'doublecheck'. De resultaten van het tbs-onderzoek worden pas na de zomer verwacht.

Lees meer over:
tbs
Tip de redactie