Museumpleinbuurt eist minder evenementen

AMSTERDAM - Buurtbewoners rond het Amsterdamse Museumplein eisen een drastische inperking van het aantal evenementen op het Museumplein.

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft maandag een zwartboek overhandigd gekregen met getuigenissen van recente misstanden bij de Ajaxhuldiging en Koninginnedag.

De bewoners zijn de overlast van onder anderen vandalen en wildplassers spuugzat en willen dat evenementen met grote mensenmassa's voortaan naar locaties buiten het centrum verkassen, zoals de Arena.

Op Koninginnedag leegden bijvoorbeeld bij één muur maar liefst 600 feestgangers hun blaas, aldus de buurtbewoners.

Telefoonverkeer

Over de veiligheidsmaatregelen tijdens de Ajaxhuldiging zijn ze al helemaal niet te spreken. Zo was er volgens hen geen mobiel telefoonverkeer mogelijk, bleken hulpdiensten onbereikbaar, kwam de politie uit angst voor escalatie niet in actie tegen overtredingen en waren er twee keer zoveel fans op het plein als verwacht.

De bewoners pleiten er bij het stadsbestuur voor te kiezen voor evenementen op het Museumplein die kwaliteit bieden, zoals de Uitmarkt en de Giro d'Italia, in plaats van massaliteit.

Ze vinden dat de gemeente onvoldoende rekening houdt met de belangen van bewoners, bedrijven, culturele instellingen en bezoekers van het plein.

Discussie

De burgemeester zei bij de ontvangst dat hij het zwartboek meeneemt in de discussie die al wordt gevoerd over de organisatie van grote evenementen.

Hij liet weten dat die bij een stad als Amsterdam horen, maar dat door de toenemende mate van alcoholmisbruik, overlast en ambulanceritten goed moet worden gekeken of het nog wel leuk is.

Toegang

Veel omwonenden ontvluchten hun huizen als er iets staat te gebeuren op het Museumplein. Mensen die wel blijven, komen soms hun woning niet meer binnen omdat er particuliere beveiligingsbedrijven van de evenementenorganistaties de toegang weigeren, zo lieten ze weten. Overigens is niet iedereen die in het zwartboek aan het woord komt negatief.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie