AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders en ex-VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali staan op een dodenlijst van aan al-Qaeda gelieerde islamitische extremisten.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) onderzoekt hoe serieus de lijst is, zo bevestigt een woodvoerder van het NCTb naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

De dodenlijst stond op een extremistische website, die een week geleden alweer uit de lucht is gehaald, aldus de woordvoerder.

De lijst is volgens de krant samengesteld op het met codes afgesloten Shumukh al-Islam-forum. Later zou de lijst via de meer openbare site Ansar al-Mujahideen naar buiten zijn gekomen.

Varkens

Op het forum zou worden opgeroepen de 'varkens' die de islam hebben aangevallen te doden met explosieve post.

De lijst dook volgens de krant twee weken geleden op in de VS. Er staan vooral Amerikaanse personen en bedrijven op die zijn betrokken bij de oorlogen in Afghanistan en Irak.

Strategie

De NCTb heeft de kwestie ''scherp tegen het licht gehouden'', aldus de woordvoerder. ''Dat doen we altijd, als iets dergelijks zich voordoet.'' Het via internet verspreiden van dodenlijsten en dreigementen past volgens de NCTb in de strategie van al-Qaeda.

De eliminatie van al-Qaedaleider Osama bin Laden, op 2 mei in Pakistan, heeft vooralsnog geen gevolgen voor het dreigingsbeeld van terreuraanslagen in Nederland, berichtte de NCTb half juni.

Het dreigingsniveau voor Nederland is beperkt: de kans op een aanslag is gering, maar kan niet worden uitgesloten.