AMSTERDAM - Raadsheer Tom Schalken (67) van het Amsterdamse gerechtshof heeft ontslag genomen. Hij vindt dat de Amsterdamse rechtbank hem ''schandalig'' heeft behandeld tijdens de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders.

Hij zegt dat zaterdag in NRC Handelsblad.

Schalken was een van de raadsheren die namens het hof de strafvervolging van de PVV-voorman bevolen, onder meer voor haat zaaien.

Volgens Wilders zou Schalken tijdens een etentje hebben geprobeerd getuige-deskundige Hans Jansen, een islamkenner, te beïnvloeden.

Zoenoffer

Schalken werd vervolgens urenlang door de rechtbank aan een verhoor onderworpen, hoewel de rijksrecherche al had geconcludeerd dat van poging tot beïnvloeding van een getuige geen sprake was geweest. Dat steekt hem.

''Ik ben opgeofferd aan de honger van de publieke opinie. Ik was het zoenoffer voor Wilders en zijn advocaat. Het diner werd gemaakt tot het hoofdmenu van de strafzaak'', aldus Schalken in de krant. De rechtbank maakte volgens hem ''een knieval voor de beeldvorming in de media''.

Reactie gerechtshof

Leendert Verheij, president van het gerechtshof Amsterdam, zegt in een reactie het besluit van Schalken te betreuren. ''Van individuele rechters en raadsheren wordt soms veel gevraagd, wanneer allerlei kritiek over hen wordt uitgestort die zij zelf als onterecht of onheus ervaren."

"Ik heb daar eerder al eens aandacht voor gevraagd. Niettemin ben ik van mening dat van ons gevraagd mag worden daar op professionele wijze mee om te gaan. Dat houdt in veel gevallen in dat men niet persoonlijk kan en mag reageren.''

Schandalig

Verheij meent dat het aanzien van de rechtspraak daarmee in het geding is. Daarvoor is volgens hem elke rechter en raadsheer verantwoordelijk. ''Dat heeft niets te maken met een ontoelaatbare inperking van de vrijheid van meningsuiting.''

Ook na zijn ontslag dient Schalken zich volgens hem te realiseren dat persoonlijke uitingen in verband worden gebracht met zijn voormalige functie als raadsheer.

De president liet verder weten dat hij zich niet wil uitlaten over de inhoud van Schalken's kritiek. De 67-jarige raadsheer vindt dat de Amsterdamse rechtbank hem ''schandalig'' heeft behandeld tijdens de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Hij was een van de raadsheren die namens het hof de strafvervolging van de PVV-voorman bevool, onder meer voor haat zaaien.

Wilders

Geert Wilders laat in een reactie weten dat hij het ontslag van Schalken ziet als 'een zegen voor de rechtspraak'. "Good riddance"", aldus de PVV-leider.