AMSTERDAM - Een topambtenaar van het UWV verhuurt ict-personeel van zijn eigen bedrijf aan zijn werkgever UWV.

De verhuur is mogelijk vanwege een 'zeer ongebruikelijke en unieke' constructie die het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen zelf heeft ontwikkeld. Het UWV gaat de constructie 'vanwege de schijn van belangenverstrengeling' beëindigen.

Dat meldt een woordvoerder vrijdagavond na berichtgeving van RTL Nieuws. De zegsman ontkent dat er regels en wetten zijn overtreden. "Wij betreuren dat dit vraagtekens oproept. Vanwege de kritiek dreigt het onhoudbaar te worden." Hij benadrukt dat geen sprake is van zelfverrijking.

De betreffende ambtenaar is een hoge leidinggevende bij de ict-afdeling op het hoofdkantoor van het UWV, Jan K. Hij is ook oprichter en eigenaar van A2B, dat ict'ers verhuurt en waarvan het UWV de enige klant is.

Integriteitsregels

Volgens RTL Nieuws strijkt K. met de constructie, die tegen de integriteitsregels voor overheidsorganisaties zou zijn, jaarlijks honderdduizenden euro's op. Zes specialisten van A2B zijn aan het UWV verhuurd, waarmee K. jaarlijks zo'n 850 duizend euro verdient. De ambtenaar zou ook nog vijf tot tien specialisten aan het UWV verhuren via bedrijven als IBM.

Er werken honderden mensen op de ict-afdeling van het UWV, en K. gaf geen leiding aan zijn 'eigen' mensen, zegt de woordvoerder. Reden voor de constructie was dat het UWV te veel externen inhuurde.

Een van hen was K. Hij werd onder anderen gevraagd in vaste dienst te treden, wat hij deed. Volgens het UWV droeg K. toen de dagelijkse leiding van zijn bedrijf A2B over aan een medewerker.

Rijksrecherche

Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, CDA en PVV wil dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) de kwestie tot op de bodem uitzoekt. Ook willen ze dat de rijksrecherche de zaak oppakt. "We wachten het onderzoek af", aldus de UWV-zegsman.