AMSTERDAM - Els Swaab vertrekt als voorzitter van de Raad voor Cultuur. Ze is het niet eens met de bezuinigingsmaatregelen van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Dat heeft een woordvoerder van de raad vrijdag bevestigd.

Swaab neemt afscheid ''met pijn in het hart'', aldus een verklaring. ''De culturele wereld is mij zeer dierbaar. Door de keuzes die dit kabinet maakt, wordt de schade die de bezuinigingen veroorzaken groter dan noodzakelijk is."

"Dat is voor mij niet aanvaardbaar. Ik wil geen leidinggeven aan het tot stand komen van subsidieadviezen voor instellingen, waarbij dit kabinetsbeleid het uitgangspunt is.''

De andere leden van de Raad voor Cultuur zeggen de beslissing van Swaab te begrijpen. Zij benadrukken zich grote zorgen te maken over de toekomst van het culturele leven in Nederland.

Na Swaab is vrijdag ook de commissie Podiumkunsten van de Raad voor Cultuur opgestapt. De leden hebben evenals Swaab het lidmaatschap neergelegd uit protest tegen de bezuiningsmaatregelen van staatssecretaris Halbe Zijlstra.

Reactie Zijlstra

Zijlstra 'respecteert het persoonlijke besluit van Els Swaab' om op te stappen. ''Ik heb waardering voor de grote inzet waarmee ze haar taak de afgelopen tijd heeft vervuld'', zo voegde hij vrijdag toe.

De staatssecretaris wil verder niet op de kwestie en het vertrek van de commissie voor de podiumkunsten ingaan. Hij hoopt dit najaar een opvolger voor Swaab bij de raad te kunnen benoemen.

Advies

De Raad voor Cultuur had, als wettelijk adviesorgaan van regering en parlement, Zijlstra anders geadviseerd over de cultuursector, maar deze legde het advies naast zich neer. Zijlstra wil de sector minder afhankelijk maken van subsidies en 200 miljoen euro bezuinigen.

Dat geld wil hij binnenhalen door vooral ondersteunende en kleinere cultuurorganisaties vanaf 2013 te korten. Topinstellingen, de zogenoemde cultuurparels, laat hij zo veel mogelijk ongemoeid. Dat gaat tegen het advies in van de Raad voor Cultuur, die voorstelde zo veel mogelijk 'de kaasschaaf' te hanteren.