RIJSWIJK - De zomervakantie staat vrijdag voor een deel van Nederland voor de deur en daarmee ook het begin van de massale vakantie-uittocht.

Vrijdag en dit weekeinde vertrekken weer honderdduizenden Nederlanders naar buitenlandse bestemmingen.

De regio Midden heeft nu als eerste vakantie, een week later volgt de regio Zuid. Op 16 juli is het voortgezet onderwijs in Noord-Nederland aan de beurt, de basisscholen volgen op 23 juli.

De ANWB waarschuwt voor flinke files in de avondspits op vrijdag. Iets meer dan de helft van 750.000 vakantiegangers trekt de grens over, de rest blijft in eigen land, schat de verkeersdienst.

Vooral op de snelwegen rondom Utrecht kunnen files ontstaan. Bovendien wordt het naar verwachting druk op de A67 (Venlo-Eindhoven) door asfalteringswerk tussen de afritten Helden en Someren.

Schiphol

Ook Schiphol maakt zich op voor de vakantieperiode. In de maanden juli, augustus en september verwacht de luchthaven maar liefst 14,1 miljoen passagiers. Dat is ruim 4 procent meer dan vorig jaar.

De drukste dag staat gepland op vrijdag 22 juli. Dan ziet de luchthaven naar verwachting ruim 171.000 mensen aankomen, overstappen of vertrekken.

Vorig jaar kwamen de meeste passagiers voorbij op zaterdag 31 juli. Dat waren er flink wat minder, zo'n 163.700.

Extra personeel

Schiphol zet de komende tijd extra personeel in om de drukte in goede banen te leiden. Ook zorgen, zoals elke zomer, entertainers voor vermaak om de langere wachttijden te verzachten.

Het trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee luidt vrijdag het vakantieseizoen officieel in en treedt enkele uren op.

De luchthaven adviseert reizigers tijdens de zomerperiode op tijd naar het vliegveld te komen.