DEN HAAG - Het plan om een Nationaal Historisch Museum (NHM) te realiseren is wegens de hoge kosten door het huidige kabinet terzijde geschoven.

Maar het is denkbaar dat het idee ooit weer opbloeit, zei staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) donderdag in de Tweede Kamer.

Kamerbreed klonk spijt over het niet doorgaan van het project. De VVD-bewindsman snapt dat en hij erkent dat het plan ooit weer in vruchtbare aarde kan vallen. ''Maar we sluiten nu het NHM-hoofdstuk af.''

Door zijn partijgenoot, Kamerlid Bart de Liefde, werd hij gestimuleerd om nog eens met een frisse blik naar de toekomst te kijken.

''NHM 1.0 is mislukt, maar moeten we na afloop van de economische malaise niet proberen om NHM 2.0 tot stand te brengen?'', vroeg hij.

Bosma

Ook PVV'er Martin Bosma wil het project niet zonder slag of stoot tot geschiedenis bestempelen.

''Ik zou zeggen tegen de staatssecretaris: onderzoek alles en behoud het goede. Het kan toch niet zo zijn dat een aardig initiatief op deze manier strandt?''

Badwater

PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma wilde niet het spreekwoordelijke kind met het badwater weggooien. ''Ik zou zeggen laten we dat badwater warm houden en het kind erin laten.''

Zijlstra voelt daar niet veel voor. Hij zet liever nu een streep, zodat mogelijk in de toekomst een nieuwe start kan worden gemaakt.

Budget

Een deel van het NHM-budget gaat naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Die instelling kan bijvoorbeeld digitale geschiedenisactiviteiten ontplooien. Dat doet het huidige NHM-personeel al.

Kamerleden vinden het jammer dat hierdoor kennis verloren kan gaan. Volgens de bewindsman hoeft dat niet zo te zijn. ''Ik zal pleiten voor een 'warme overdracht' waardoor bijvoorbeeld huidig personeel kan overstappen.''