AMSTERDAM - Het grootste schilderij dat Rembrandt ooit maakte, Nachtelijke samenzwering van Claudius Civilis in het Schakerbos, keert vanaf vrijdag even terug naar het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Niet als doek, maar als projectie op een van de galerijbogen in het voormalige stadhuis van Amsterdam.

Op de nieuwe tentoonstelling Opstand als Opdracht belicht het paleis de schilderijenserie in de galerijen.

In de Gouden Eeuw waren diverse kunstenaars gevraagd een scène te schilderen over de Bataafse opstand. Ook Rembrandt hoorde daarbij.

Nachtwacht

Het schilderij dat hij maakte, is met 5,5 bij 5,5 meter groter dan de Nachtwacht. Rembrandt wilde wat aanpassen en verwachtte daarvoor ook geld, maar het Amsterdamse stadsbestuur weigerde hem te betalen.

Het werk ging retour naar Rembrandt, die het halveerde om het in zijn atelier te kunnen opbergen.

Galerijen

De restanten bevinden zich nu in een museum in Stockholm. Van de acht galerijbogen in het paleis zijn er sindsdien twee wit gebleven.

De vier galerijen zijn vandaag de dag versierd met zes grote schilderijen van Govaert Flinck, Jürgen Ovens, Jan Lievens, Jacob Jordaens en Giovanni Antonio de Groot. Van 2007 tot en met 2009 zijn de werken grondig gerestaureerd. Met de tentoonstelling hoopt het Koninklijk Paleis dat bezoekers de schilderingen opnieuw leren waarderen.

Prinses Margriet opende donderdag traditiegetrouw de zomerexpositie, die te zien is tot en met 18 september.