AMSTERDAM - De criminelen die in de nacht van dinsdag op woensdag de zeer gewelddadige overval pleegden op de vestiging van waardetransporteur Brink's in Amsterdam Zuid-Oost, hebben voorafgaand aan de overval een hindernis opgeworpen voor de politie.

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie heeft donderdag een bericht hierover van de NOS bevestigd.

Het gaat om een hindernis die de oprit van het gebouw van het Korps landelijke politiediensten in Amsterdam Zuid-Oost in elk geval tijdelijk onbruikbaar maakte.

Wat de criminelen precies hebben gedaan, wil de politie in het belang van het onderzoek niet kwijt.

De aanwijzingen dat de overvallers uit België afkomstig zijn, nemen toe. De Nederlandse politie heeft woensdag al contact gelegd met haar Belgische collega's.

Rotterdam

De politie vermoedt dat de dadergroep ook achter de eveneens gewelddadige overval op het waardetransportbedrijf SecurCash in Rotterdam zit, begin april. Ook toen al zijn er contacten geweest met de Belgische politie, die al geruime tijd onderzoek doet naar een bende gewelddadige overvallers.

Deze bende zou bekend staan als de 'Scarface-bende', omdat de leden zich zouden kleden als personages in de film Scarface, met Al Pacino in de hoofdrol. De korpsen in Amsterdam en Rotterdam trekken gezamenlijk in het onderzoek op. Sinds donderdag is ook de Nationale Recherche bij het onderzoek betrokken.

België

De daders vluchtten na de overval in Amsterdam in twee auto's in zuidelijke richting. Nadat een van hun eigen auto's ter hoogte van Waardenburg was gecrasht, kaapten zij ter plekke een andere auto. Ter hoogte van Eindhoven staakte de politie de achtervolging. Ook de vlucht naar het zuiden doet de politie vermoeden dat België de thuishaven van de overvallers zou kunnen zijn.

De Amsterdamse politie gaat er vanuit dat de overval op Brink's grondig is voorbereid en dat het pand van het bedrijf en de omgeving tevoren is geobserveerd. De politie roept getuigen op zich te melden als zij hiervan mogelijk iets hebben waargenomen.

A2 dicht wegens achtervolging