HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft donderdag 5 jaar celstraf opgelegd aan de 75-jarige Herman S. uit Zaandam voor het stichten van een brand in zijn flat in september vorig jaar.

De brand werd zo groot, dat de bewoners van 196 flats hun woning moesten verlaten. De veroordeling was ook voor poging tot moord op de directeur van woningbouwvereniging Parteon in Wormerveer.

De officier van justitie had 7 jaar gevangenisstraf geëist tegen S. De man zag geen andere uitweg dan brand te stichten vanwege dreigende uitzetting door een conflict met de woningbouwvereniging.

De rechtbank acht ook bewezen dat S. de moord op een aantal medewerkers van de woningbouwvereniging voorbereidde.

Frustratie

Hij deed dat uit frustratie, omdat hij zich jarenlang door de corporatie getreiterd voelde. Herman S. beschoot een directeur van Parteon, die in de schouder werd geraakt. Hij moet het slachtoffer schadevergoeding en smartengeld betalen.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij door de brandstichting veel mensen in levensgevaar heeft gebracht.

Wel hebben de rechters rekening gehouden met de hoge leeftijd van S. en met het feit dat deskundigen hem sterk verminderd toerekeningsvatbaar achten. Daarom is de straf lager dan de eis.