DE BILT - De maand juni was aan de warme kant. Dat heeft het weerinstituut KNMI donderdag bekendgemaakt.

In totaal werden in De Bilt twaalf warme (20 graden Celsius of hoger) en vier zomerse (25 graden of hoger) dagen geteld.

Twee dagen waren voor een groot deel van het land zelfs tropisch te noemen (27 en 28 juni). In Hupsel en Eindhoven werd op 28 juni de landelijk hoogste temperatuur gemeten: 34,5 graden.

Op 27 en 28 juni daalde de temperatuur op een paar plaatsen 's nachts niet verder dan 20 graden. Dat is extreem hoog en uitzonderlijk voor de tijd van het jaar.

Neerslag

Op de dag dat er grote onweersbuien over het land trokken, afgelopen dinsdag, viel er in Herwijnen in de Betuwe 100 millimeter neerslag, waarvan 79 in een uur tijd. Een dergelijke hoeveelheid wordt op een willekeurige plaats in ons land minder dan eens per honderd jaar overschreden.

In de hele maand juni viel bij het KNMI-station in Herwijnen 155 millimeter. Gemiddeld viel er in ons land in juni 95 millimeter neerslag, tegen 68 millimeter normaal.

Onweersbuien

Het extreem warme weer van maandag en dinsdag werd, zoals voorspeld door de weerdienst, afgestraft met forse onweersbuien. Bij Kaatsheuvel werd een windhoos waargenomen. Lokaal viel hagel met een diameter van 3 centimeter. In totaal registreerde het KNMI die dag 75.000 bliksemontladingen.

Juni aan de warme kant