ZWOLLE - De Belgische baby Jayden is door een stel uit Sibculo in juli 2008 gekocht voor 7500 euro. Het kind was door een stel uit Gent in een advertentie aangeboden omdat ze een goed gezin voor de baby wenste.

Dat bleek donderdag in de rechtbank Zwolle uit verklaringen van de 29-jarige Jantje van der W. uit Sibculo en de 28-jarige Gideon S. uit Vriezenveen.

Tegen het paar is een jaar cel voorwaardelijk geëist. Het stel uit Sibculo heeft volgens het Openbaar Ministerie een originele akte vervalst, bleek ter zitting bij de rechtbank.

Het OM heeft het kopen van de baby niet ten laste gelegd. De officier: ''Het kopen van een baby is in Nederland niet verboden. In België wel en daar staan forse straffen op.'' Het OM tilt zwaar aan deze zaak omdat een kind als handelswaar heeft gefungeerd.

Voor het niet voldoen aan de voorschriften van adoptie vroeg de officier om elk een boete van 1000 euro op te leggen, ook voorwaardelijk.

Relatieproblemen

Het stel kwam via een site voor wensouders en draagmoeders in contact met de Belgische Vanessa en Glen. Zij zochten een goed gezin voor hun toekomstige kind wegens relatieproblemen.

Over de prijs werd onderhandeld. Aanvankelijk zou de bevalling anoniem in een ziekenhuis in Frankrijk gebeuren, maar de baby diende zich plots eerder aan. Jantje, die zich Tamara noemt, en Gideon sprongen op 3 juli in de auto naar Gent waar de bevalling in een ziekenhuis plaatshad. Ze namen de baby later mee naar Nederland.

Pleeggezin

In november is het jongetje in een pleeggezin geplaatst. Het Nederlandse stel heeft Jayden daar nog een keer gezien, daarna niet meer. Het kind zou nu zijn ondergebracht bij een pleeggezin in België.