RIJSWIJK - Veel telefoontjes naar alarmnummer 112 worden gepleegd vanaf telefoons waarin helemaal geen simkaart zit.

De alarmcentrale in Driebergen waarschuwt donderdag dat met name ouders hun afgedankte telefoons niet meer bij de baby in de box moeten leggen.

In totaal krijgt de alarmcentrale, die het mobiele telefoonverkeer afhandelt, jaarlijks 4 miljoen telefoontjes. Een kleine 3 miljoen daarvan zijn helemaal geen hulpoproepen.

Anderhalf miljoen bellers blijken te telefoneren zonder simkaart. Het noodnummer is ook te bellen met de telefoon op toetsenblokkering.

Traceerbaar

De telefoons zonder sim zijn traceerbaar, zegt een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). ''Er wordt een IMEI-code meegestuurd.’’ Dat is een unieke code die elke telefoon heeft. ''Via de providers kunnen we horen bij wie het nummer hoort’’, aldus de woordvoerder.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zoekt met de mobiele telecomproviders naar oplossingen. ''Wees tot die tijd jezelf bewust dat elke telefoon die aanstaat 112 kan bellen’’, waarschuwt het KLPD.

Telefoonwinkels

Veel van de telefoontjes zonder simkaart komen volgens het KLPD ook vanuit telefoonwinkels. In de probeertelefoons zit nog geen simkaart, maar daarmee kan dus wel het alarmnummer worden gebeld.

In de gevallen dat er wel een simkaart in de telefoon zit, stuurt het KLPD een sms dat naar 112 is gebeld. Mensen bellen dan wel onbewust doordat de telefoon wordt geactiveerd in bijvoorbeeld een tas of een broekzak.