VALKENSWAARD - Café Old Dutch in Valkenswaard maakt verboden onderscheid op grond van geslacht bij de zogenoemde 'vrouwvriendelijke vrijdagen' die het café wekelijks organiseert.

Dat oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling recent na een klacht van een onbekend persoon.

Op vrijdagavond krijgen vrouwen tussen 22.00 en 24.00 uur vijf consumptiebonnen. Mannen krijgen deze bonnen niet. Het oordeel van de commissie is niet bindend.

Het is voor het eerst dat de Commissie Gelijke Behandeling zich uitspreekt over een ladies' night in een café, zei een woordvoerster donderdag.

Volgens café-eigenaar Paul van de Haterd is er geen sprake van discriminatie, maar gaat het om een ludieke actie. ''Het is bedoeld om ons café eerder vol te krijgen en om meer vrouwen over de vloer te krijgen. Bovendien is het voor de mannelijke klanten goedkoper omdat ze geen drankjes voor de vrouwen hoeven te bestellen", aldus de eigenaar.

Hij verwijst naar sauna’s, bioscopen en casino’s die ook regelmatig een ladies' night houden. ''Daar hoor je toch ook niemand over?" Van de Haterd is niet van plan om het initiatief te staken.