AMSTERDAM - Een 50-jarige man die augustus vorig jaar een gasexplosie veroorzaakte in een appartementencomplex in de Gelderse plaats Huissen is donderdag veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met voorwaarden.

De uitspraak van de rechtbank in Arnhem is gelijk aan de eis van justitie.

De man draaide rond middernacht de gaskraan in zijn woning open en reed weg op zijn motor. Een paar uur later zou hij spijt van zijn daad hebben gekregen en ging hij terug naar zijn huis om de gaskraan weer dicht te doen.

Hij verklaarde eerder tegenover de rechtbank onder invloed te zijn geweest van een grote hoeveelheid speed en niet in de gaten te hebben gehad dat hij nog een brandende sigaret tussen zijn vingers had.

Kort daarop veranderde het huis volgens hem in 'een oranje vuurzee'.

Brandende sigaret

De rechtbank oordeelde dat de man had moeten weten welk risico er zou ontstaan door met een brandende sigaret de woning in te lopen terwijl de gaskraan nog openstond. De rechters vinden ook dat de man zich moet laten behandelen in een psychiatrische kliniek.

De gasexplosie sloeg een gat in een appartementencomplex aan de Schaapsdam. De voor- en achtergevel van de woning werden volledig uit het pand geslagen en drie aangrenzende appartementen raakten zo zwaar beschadigd dat ze onbewoonbaar zijn verklaard. Wonderwel vielen er geen gewonden.

De veroordeelde man zei tot zijn daad te zijn gekomen nadat een buurman elfhonderd euro van hem gestolen had. Enkele uren na het incident werd de dader aangehouden op een camping in Drenthe.