DEN HAAG - In- en uitchecken met de ov-chipkaart voor treinreizigers die van verschillende vervoerders gebruik maken moet eenvoudiger.

Over 2 tot 3 jaar moet dat gebeuren met enkelvoudig in- en uitchecken. De kosten van zo'n systeem bedragen 50 miljoen euro. De reiziger zal daaraan mee moeten betalen, zo'n 0,03 cent per reis.

Dat adviseert de commissie-Meijdam, die in opdracht van het kabinet oplossingen heeft bedacht voor de tariefproblemen met het huidige ov-chipkaartsysteem, zoals het omstreden dubbele opstaptarief.

Opstaptarief

De treinreiziger die met de ov-chipkaart reist, betaalt per vervoerder een opstaptarief. Wie tijdens een lange treinreis met verschillende spoorvervoerders reist, kan op een dag geconfronteerd worden met twee tot drie keer een opstaptarief.

De commissie wil met het enkelvoudig in- en uitchecken dit probleem oplossen.

Omdat dit nog 2 à 3 jaar op zich laat wachten, stelt de commissie een tijdelijke softwareaanpassing voor die binnen een jaar kan ingaan. ''Kosten: 2 miljoen euro, om te slaan bij vervoerders en (de)centrale overheden'', aldus de commissie donderdag.

Minimaal 4 euro

Met het huidige systeem moet de reiziger zeker minimaal 4 euro saldo op z'n kaart hebben staan, het gangbare opstaptarief. Over de vraag of de hoogte daarvan omlaag moet, doet de commissie geen uitspraak.

Woensdag lekte al uit dat de commissie onder leiding van Henry Meijdam toe wil naar een onafhankelijke ov-autoriteit met daarin de vervoerders en centrale overheden, maar ook de consument.

''Om de ov-autoriteit snel op te richten adviseren wij de minister om een kwartiermaker te benoemen'', aldus de commissie.

Niet betalen

De ANWB wil niet dat consumenten moeten betalen voor een eerder gemaakte weeffout in het ov-chipkaartsysteem. ''Daar zijn we niet gelukkig mee'', zei een woordvoerder van de ANWB donderdag.

Hij reageert daarmee op het rapport van de commissie-Meijdam. De ANWB vindt ook dat in een nog op te richten ov-autoriteit consumentenorganisaties een ''steviger positie'' moeten krijgen.

''De commissie stelt een plek in een adviesraad voor. Wij willen drie consumentenorganisaties in het algemeen bestuur om de belangen goed te dienen'', aldus de bond.