DEN HAAG - Koperdiefstal wordt harder aangepakt. De politie gaat helikopters inzetten om daders op te sporen en het Openbaar Ministerie (OM) gaat hogere straffen eisen.

Om de verkoop van gestolen koper te ontmoedigen komt er een registratie- en identificatieplicht bij de inkoop van koper.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft daarover afspraken gemaakt met de politie, het OM, spoorbeheerder ProRail en de metaalverwerkingsbranche. De partijen ondertekenen de afspraken later donderdag.

De bedoeling is dat koperdieven vaker op heterdaad worden betrapt. Daarom gaat het Korps landelijke politiediensten zogenoemde flexibele teams inzetten. De luchtvaartpolitie biedt ondersteuning met helikopters.

Schade of gevaar

Bij de vervolging van dieven wordt niet alleen de diefstal ten laste gelegd, maar worden ook strafverzwarende factoren meegenomen als de dief veel schade of gevaar heeft veroorzaakt.

Vorig jaar waren er bijna 400 koperdiefstallen. Dat leverde ProRail een schadepost op van 13 miljoen euro en leidde tot 167 uur extra vertraging.

Cruciaal

Ook dit jaar is er al weer veel koper rond het spoor gestolen. Koper is cruciaal voor het aansturen van seinen, wissels en overwegen omdat het materiaal heel goed elektriciteit geleidt en zeer duurzaam is.

ProRail zet sinds enige tijd particuliere bewakers en honden in op trajecten die erg gevoelig zijn voor koperdiefstallen. Ook voert de spoorbeheerder tests uit met het gebruik van aluminiumkabels op sommige trajecten.